Vårtsvin, ett annorlunda svin

Två Sydafrika turer lurades jag utav vårtsvin. Det fanns ingen chans att komma inpå dem eller komma till skott på ett djur i troféklass. Jag kände rentav en besvikelse när jag satte mig på flygplanet hemåt efter resa nummer två i ordningen.  När vi började gå nerför landning i Namibia väcktes ett nytt hopp, ett nytt jaktland med nya möjligheter. Här kanske man skulle kunna ha en chans ändå?

DSC_8089

När vi börjar lämna flygplatsen i Windhoek tidig morgon dröjer det inte länge innan vi ser vilt. Vi hinner komma cirka tio minuter ifrån flygplatsen och det går en ståtlig röd koantilop med ett litet harem alldeles vid riksvägen. Alla i bilen är förväntansfulla. För flera är det första gången på afrikansk mark, det är något magiskt att nästan direkt få se vilt efter en lång och ansträngande flygning. De flesta är trötta och de har varit svårt att sova under flyget. Men när vilt visar sig blir man pigg. Det dröjer inte länge innan vi ser ytterligare vilt. Babianer, vårtsvin, oryxer det är en variation av vilt som vi hinner se innan vi ens är halvvägs till vårt mål, We kebi där vi ska bo och jaga ifrån under vår vistelse.

DSC_0406

På väg mot bilen en av mina första egna jaktdagar i Namibia så stöter vi plötsligt på vårtsvin. Det har varit en lugn jaktdag som börja gå mot sitt slut. Det visar sig efter en del kikarespaning att det är en galt och sugga. Jag smyger tät efter min guide Francois och hans terrier Zeuz. Avståndet är under 100 meter. Djuren kryssar mellan små täta taggbuskar. De är smälter väl in mot den röda sanden när de nyligen har sandbadat. Francois ställer upp triggersticken och jag smyger upp min Browning X-bolt i kaliber 30.06. Nu är avståndet bara 30 meter. Suggan är framme i en glänta och kollar åt vårat håll. Galten skymtar vi igenom en taggbuske. De kollar åt vårat håll men deras dåliga syn avslöjar inte oss. Vinden är också till vår fördel. De är lugna men solen börjar bli kraftigt på nedgång, solnedgångar i Afrika går mycket fort så vi börjar få ont om tid. Djuren är lugna och har inte anat oss. Plötsligt börjar galten nästan röra sig emot oss bland buskarna. Jag står redo och väntar på vad Francois ska ge klartecken. Galten kommer ut fritt och den rör sig sakta på ca 25 meter. Den går med perfekt bredsida samt bra kulfång, då vi står något högre än vårtsvinen. Francois är tyst. Men jag är van vid tidigare afrika resor att det är bäst att ta chansen när tillfälle erbjuds så jag kramar min avtryckare. Galten tecknar fint och startar en riktigt rush efter skottet. Det dammar av rött damm i sanden bakom den. “Missa du? ” Frågar Francois. När han avslutar meningen slår galten på trynet och glider de sista 5 metrarna i sanden. Den försvinner i ett rött dammoln. Jag får ett grattis och Francois terrier rusar ivrigt fram till vårtsvinet. Vi är inte långt efter. Från en seg jaktdag till mycket spänning i sista stund. Ett perfekt avslut på dagen och min första Pumba. Vårtsvinet var inte så stort i kroppen men hade fina betar. Jag är otroligt glad över att äntligen har fått fälla mitt första vårtsvin, så den kvällen firade vi lite extra kring lägerelden. Bästa platsen att dela jakthistorier i Afrika. Mitt jaktparadis.

DSC_0397

DSC_1027

DSC_0895

DSC_8009

DSC_0892

Fakta Vårtsvin – Vårtsvinet är ett till utseendet udda svin. Galtarna har fyra stycken väl synliga vårtor medans suggorna har två. Både galtar och suggor har imponerande betar. Suggornas växer däremot runt snabbare, de är inte lika vida som galtarnas. Galtarna är även betydligt större och grövre kroppsmässigt. Oftast stöter man på vårtsvin när man är ute på jakt efter andra vilt. De är ganska klumpiga i sitt sätt, men om de väl blivit skrämda sätter de iväg i väldig fart. Deras starkaste sinne är lukt, hörseln är duglig men synen är riktigt dålig. Ofta stöter man på vårtsvin som står och spanar en lång stund innan de kommer en vindputs. Om de väl får vittring flyr de direkt likt våra vildsvin. Fast med svansar rakt upp som radioantenner. Spårstämplar av vårtsvin är i klass med rådjur.  Vårtsvinen gömmer sig gärna i grävda hålor vissa tider på dygnet. De gräver inte hålorna själva utan de tar över dem efter Jordsvin (Aardwark).

Vårtsvin kan bli mycket gamla upp till 18 år . Jag sköt en galt i Sydafrika år 2017 som uppskattningsvis var 16-17 år gammal. Den som jag sköt i Namibia i min berättelse var hälften så stor kroppsmässigt men betydligt yngre.

DSC_4942

DSC_4938

Galten från Namibia hänger idag som bogmontage på min vägg. Den är inte bedömd men tror den kanske ligger i medaljklass. Vårtsvinet från Sydafrika väntar jag på betar på sköld.

Vårtsvin är ett av de billigare jaktvilten i Afrika. De finns ofta mycket vårtsvin. Men beror mycket på område samt jordtyp. De föredrar vissa områden mer än andra och är känsliga för torka. De är väldigt beroende av vatten. Så ett av de enklaste sätten att jaga vårtsvin är att vänta vid vattenhål. Men det brukar PHn tycka är mindre kul. Så vanligtvis skjuter man vårtsvin när man är i jakt på annat vilt. De är väldigt aktiva större delen av dagen.

Ett vilt som man bör jaga om man reser till Afrika. Så ta chansen. Åk till Afrika. Du kommer inte ångra dig!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s