Det finns många alternativ gällande jakt i Spanien. Det som lockar många jägare är jakt efter spansk ibex. Landet har fyra olika typer av ibex och utöver dem ett väldigt stort jaktutbud. Landskapet är verkligen speciellt med olivträds- och mandelodlingar. Bördigt men samtidigt kargt bergslandskap klätt med rosmarinsbuskar och en mer medelhavsvariant av barrträd samt buskar. I bergen den spanska ibexen kung. På bergsturerna är också chansen stor att få se några av landets få gamar.
Vi var på jakt under februari månad. Normalt blommade mandelträden i mars, men de stod i fullblom när vi var på jakt. I många områden mot bergen hägnades träden in för att slippa bli ibexföda.
Rosmarinbuskar var en del av basfödan för Beceite Ibex. I många av bergsområdena hade man sått små fält med vete också. En typ av viltåker för ibexen som gärna besökte fälten tidig morgon eller på eftermiddagar/kväll.
Jaktdrömmarna hade gått om Spansk ibex men förhoppningar små om att få uppleva den jakten. Men efter en del kontakt med en Fran Cortina ägaren av Corju Hunting på sociala medier skulle det plötsligt bli verklighet. Bergsjakt efter Beceite ibex. Ett nytt jaktland att besöka och en ny jaktkultur att upptäcka!
Efter drygt 4h flyg från Arlanda landa vi slutligen i Madrid. Från Madrid gick färden med bil och Fran Cortina som vår chaufför. Vi begav oss cirka 4 timmar norr om Madrid för att komma till jaktområdet för Beceite ibex. Vi hamnade till slut i den lila bergsby Castelotte med drygt 150 invånare som låg mitt i Teruelområdet.
På väg in mot byn såg vi våra första spanska ibex för resan, två ungdjur som gick bland buskar i en bergsluttning runt 200 meter från vägen. Förväntansfulla rulla vi in i byn tidig eftermiddag till vårat enkla men fina hotell. Där möttes vi upp av vår andra jaktguide, Jose Utrillas som har jagat spansk ibex i många år tillsammans med Fran. Det blev en snabb avcheckning på hotellet och våra rum och sedan ett snabbt ombyte till jaktkläder och kängor. Vi ville passa på att åka och provskjuta vapnet som vi skulle låna med på våra jakter. Efter att jag och min jaktkompis på den här resan, Rickard hade testat varsitt godkänt skott på ett skjutmål på drygt 100m var det dags att ta en titt i det stora jaktområdet där vi skulle spendera de närmaste dagarna. Än var det många timmar kvar till solnedgång under vår första dag i jaktområdet. Vi hann se upp mot ett 50 tal ibex första dagen men inget trofédjur.
Grupp med ibex. Först upptäckte vi endast hondjur och unga bockar. Plötsligt stod det en representativ ibex mitt i gruppen. Innan vi hann påbörja ansmygning så flydde de över bergen.
Otypiskt väder
Vi hade blivit förvarnade ett par dagar innan vår avresa ifrån Sverige att packa varma och regn- och vindtäta kläder. Vädret var otypiskt för årstiden. Där vi var och jagade brukade det normalt regna 5-10 dagar per år. Det regna flera av dagarna som vi var där. Det blåste också mer än vanligt, vilket gjorde att ibexen var svårare att hitta. De ogillar starka vindar och regn som många andra vilt. Det gjorde det till en utmaning utöver det vanliga för oss att finna dem eftersom de gärna höll sig bland täta buskar eller träd vid oväder. Deras färg på pälsen utgjorde ett utmärkt camouflage bland klipporna.
Under vår andra jaktdag spanade vi av stora områden. Andra jaktdagen såg vi enbart en bock som var i troféklass. Vi upptäckte bocken försent och han flydde med en grupp hondjur över bergen. De är otroligt snabba på klipporna. Vi försökte oss på en ansmygning över bergen som var klädda av rosmarinbuskar och mindre barrträd. Vinden snurrade och det var svårt att smyga tyst, då man ständigt fastnade i buskarna och det var som att gå i ett stenbrott. Mängder av stenkross. Man fick ta det långsamt och försiktigt eftersom regnet hade gjort marken mjukare och man kunde enklare tappa fotfäste på de större stenarna.
Vinden i ryggen
På drygt 300 meter fick jag se bocken gå rakt ifrån oss över några klippblock. Han var omringad av getter och kid. Vinden hamnade i våra ryggar och mina guider, Fran Cortina och Jose Utrillas tyckte det var dags att ta oss tillbaka när vi såg dem försvinna iväg på nästa berg fortfarande springandes. Djuren var alldeles för skrämda för att låta oss komma närmare. Vi fick ta oss tillbaka för att fortsätta vårt sökande i en annan del av jaktområdet där vinden var mer till vår fördel. Dagen gav ingen mer chans på ett trofédjur, vi såg däremot mängder av hondjur och unga bockar. Vi fick mer regn och även lite snö, så vi avrunda jaktdagen tidigt. Vi avslutade dagen med en tre rätters middag på spansktvis. Tidigt i säng för att ladda upp sig inför nästa jaktdag.
Ett oväder drog in under natten. Det var en rejäl storm och regnet smattrade på taket natten lång. Ingen idé att bege oss ut innan solen hade gått upp. Strax efter kl 08:00 på morgonen började vi bege oss ut i jaktområdet efter en rejäl frukost. Vi inväntade att solen skulle gå upp för att försöka få oss en glimt av solande ibex i bergen. Efter en kall och blåsig natt sa guiderna att oddsen skulle vara på vår sida. Det blåste på ganska ordentligt fortfarande men det var glest med moln på den klarblå himmeln. Det dröjde inte länge förrän vi såg det första grupperna med getter och unga bockar. De gick betandes och solandes på bergsluttningarna. Men inga större handjur med dem. Vi fortsatte vårat letande i timmar med att smyga och förflytta oss till andra områden med bil. Men bara kontakt gång på gång med hondjur. När vi kommer smygandes till en bergsida där det är lä, vänder äntligen vår otur.
Anar oss inte
Fran och Jose smyger före oss och kollar nedför en bergsida där vinden inte piskar. Där vinden inte når upptäcker vi en hel grupp med enbart handjur i olika åldrar. Djuren ligger och solar samt sover. De har inte märkt av vår närvaro. Vi är drygt 80 meter ovanför dem. Vi kryper långsamt fram mot kanten. Så tyst och försiktigt som möjligt. Jag är alldeles bakom Fran. Det är strax över ett tiotal bockar som njuter av solens strålar. Mitt ibland dem ligger en fin ibex i troféklass, precis en sån bock som vi har letat efter de senaste dagarna. Jag försöker lägga mig till rätta med vapnet för en bra skytteställning för att vara redo när bocken behagar att resa på sig. Han ser inte ut att ha någon brådska utan ligger lugnt och idisslar. Rosmarin buskarna gör det svårare för mig att komma i en bra position för ett skott.
Kommer bakom oss
När jag nästan är klar hör jag plötsligt vår andra guide Jose viska bakom ryggen. Han gestikulerar att vi ska vända oss om. Nästan bakom oss kommer plötsligt tre andra djur fram. En get med en bock efter sig samt kid. Fran visar med sitt kroppsspråk att jag ska hänga med efter honom. Jag tar vapnet och kryper efter honom. Bocken går och flemar efter geten som om hon vore i brunst, vilket vore konstigt för årstiden. De har stannat upp drygt 80 meter ifrån oss och kurs rakt ifrån oss. De verkar inte ana vår närvaro men de är på väg rakt emot en klippavsats. “Om de går över så kommer vi tappa kontakten med den gruppen” viskar Fran. Djuren börjar gå snett ifrån oss, så fort geten är i säkert avstånd ifrån bocken säger Fran åt mig att skjuta. Jag tar ett djuptandetag och jag fokuserar på att hitta en dödande vinkel. Bocken bjuder på en väldigt sned bredsida men jag hittar ett bra läge. Geten hinner över klippan. Jag får skottchans precis efter det. Ett djuptandetag för att döda pulsen och skottet går. Jag ser bocken tumla ner över klippan. Jag får en klapp på axeln av Fran. -Bra skott min vän!!”
Gav mersmak
Min puls gör sig åter påmind. Den andra gruppen som sola på klipporna står och kollar förbryllat. De har inte riktigt fattat vad som har hänt. Vi höll lågprofil tills de drog sig undan för att inte skrämma dem i onödan. När Jose och Fran har packat på sig ryggsäckarna igen börjar vi klättra ner mot bocken.
Eftersom det regnat kraftigt under natten får vi ta det försiktigt på vår väg nedåt. När vi kommer till klippan där vi såg bocken tumla nedför ser vi han ligga drygt 10 meter nedanför. Vi smyger sakta fram men bocken är död. Efter några intensiva jaktdagar hade alla ett leende på läpparna när det är dags för foto och tillvaratagande. Jose flådde ibexen för bogmontage på plats i bergen och köttet bars ut och hämtades upp av en man med häst och vagn senare samma dag.
Även min vän Rickard Ringeborn hade jaktlyckan med sig och lyckades fälla en ibex i bronsklass sista jaktdagen av vår resa. Jakt i Spanien och de spanska bergsmassiven gav mersmak och vi var mycket nöjda med resan i helhet. På flyget hem infann sig en längtan tillbaka till de spanska bergsområdena.
Jose och Fran på spaning.
Fran berättar mer om de olika typer av spanskibex och förklarar hur man ser åldern på min bock. I Spanien finns det fyra stycken olika typer av ibex. Beceite Ibex och Gredos är de två största.
Påväg fram till min ibex. Vi upptäckte den på drygt 80-90 meters håll efter att ha haft sikte på en annan och yngre bock.
Jag och min guide Fran Cortina på Corju Hunting. Min ibex uppskattades till en ålder på 8 år.
Jose, Fran och Rickard precis innan de skulle bege sig ut i bergen.
Rickard Ringeborn med sin fina ibex som höll bronsklass.
Beceite Ibex en av fyra arter i Spanien
I Spanien hittar man fyra olika typer utav Ibex. Sierra Nevada, Ronda, Gredos och Beceite ibex. Alla finns i olika bergsmassiv i olika delar av Spanien. Beceite är en av de större arterna. Du kan jaga Beceite ibex från brunsten i november till slutet av maj.
Corju Hunting
Fran Corju och hans företag Corju Hunting erbjuder jakt i Spanien på alla ibexarter. Gredos,Sierra Nevada, Ronda och Beceite ibex. Du kan också jaga en rad andra arter klövviltsarter som till exempel rådjur,kronhjort,mufflonfår,manfår,vildsvin,gems med mera. Mycket olika typer av jaktformer allt från smyg/vakjakt till drevjakt. Han erbjuder också jakter i andra länder än Spanien. Se mer info om hans jakter på http://www.corju.com och besök gärna hans youtubekanal för att se jaktfilmer ifrån hans jakter det finns flera när han jagar just Beceite ibex med jaktgäster, du hittar filmerna och hans kanal om du söker på “Corju Hunting”. Direktlänk till hans jaktfilm kanal på youtube https://www.youtube.com/channel/UCMlzwdDg2qt858hIQCunXAw
Jakt i Spanien
Att tänka på när man ska jaga i Spanien är att ljuddämpare inte är tillåtet. Om du ska ta med eget vapen till Spanien gäller EU-vapenpass. Många jaktarrangörer har att man kan hyra vapen på plats, vilket oftast är billigare och enklare än att ta med sig eget vapen. Jag hyrde vapen på plats. Licenser och försäkringar gällande jakten ordnas av arrangör. Spanien är också känt för sina “Monterias”, det vill säga en klassisk och traditionell form av drevjakt som är typisk för landet. Vilt som är typiskt för “Monteria” är framförallt storviltsjakt efter vildsvin och kronhjort, men dovhjort och mufflonfår jagas också men beror lite på vart i landet. Det finns flera svenska jaktarrangörer som erbjuder jakt till Spanien.
Får gärna kontakta mig på alexandrahellstrom@live.se för referens eller frågor om jakten via Corju Hunting
Härlig jakt, härlig story & härliga bilder