5 tips till Bockjakten – bogmontage, vad bör man tänka på?

För ett par veckor sedan var jag på studiebesök hemma hos Svante Andersson som driver firman “Bäckhaga konservatorteknik AB”.

Jag frågade om lite tips för jägarna att tänka på inför den kommande bockjakten gällande bogmontage. Råbockarna är ett fantastiskt vilt och passar utmärkt som bogmontage. Det blir framförallt ett lite mer levande minne för väggen.

Så här kommer några enkla tips för bockjägaren som är sugen på bogmontage!

1. Undvik att sticka viltet i halsen eller öppna halsen. Såna skador på skinnet är mycket svårt att dölja och det blir inte ett bra eller enkelt arbete för konservator att åtgärda.

2. Du flår bocken enklast för bogmontage genom att hänga den i bakbenen och sedan lägga ett snitt i nacken som fortsätter längs med ryggen. Du gör ett rund snitt bakom bogarna, ta gärna drygt 20-30 cm bakom bogarna så du får med mycket skinn. Flå försiktigt.

3. Du flår fram till atlaskotan och kapar sedan halsen där. Huvudet flås av konservator. Förpacka huvudet väl i en riktigt tät plastpåse. Frys in direkt när du har packat in det. Placera så det inte kan ta skada i frysen.

4. Du lägger ner huvudet helt i frysen. Skinnet mår inte bra av värme, det är bäst att flå bocken så snabbt som möjligt om du önskar bogmontage. Det är fördel att frysa huvudet då du tar död på parasiter som t.ex fästingar och älgflugor mm.

5. Bestäm innan du lämnar in bocken hur du önskar ditt bogmontage, höger eller vänster som piedestal eller vägghängd. Möjligheterna är många. Om du önskar trofébedömning är torktid 3 månader. Bogmontage av rådjur kan inte bedömas. Svante är trofébedömare för SCI.

Ett bogmontage på rådjur kostar 4400 kr hos Svante Andersson.
Se prislista på övriga vilt genom att följa länken www.backhaga.nu/prislista

7239.jpg

Bogmontage av Svante Andersson fotograferat under Camp Villmark 2015.

Råbock på piedestal.

DSC_0161.jpg

Svante Andersson och en del av hans fina arbeten. 

Foto – Alexandra Hellström

För att läsa mer om Svante Andersson och Bäckhaga konservatorteknik besök www.backhaga.nu

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s