Gäddfiske i Småland

Strålande sol och härligt vårväder bjöds det på under några dagar i Småland under förra veckan. Under mitt besök där hanns det med en del gäddfiske!

Rättare sagt mete efter gädda. Vi besökte en fin å där Kim visste att det fanns en del fina gäddor. Just nu vid den här tiden var det mycket översvämmat, men vi såg små fisk vid ytan som då och då flydde undan de hungriga gäddorna. Vi riggade i ordning spöna och bete blev död mört och sedan var det bara att invänta att gäddorna skulle visa sig.

BeFunky_IMG_1414.jpg

IMG_2827

IMG_2829

release

Plötsligt ser vi ökad aktivitet på småfisken kring flötet och därefter kom ett efterlängtat hugg och lina som drog iväg. Efter en liten fajt landades en härjad och rund liten snipa till gädda, drygt 2-2,5 kg. Jag som aldrig hade testat mete efter gädda satt där med ett leende på läpparna. Efter några foton fick gäddan glida tillbaka ner i ån. Får hoppas hon leker väl och växer på sig!

Efter några timmars slött fiske och njutande i vår solen så dyker plötsligt flötet våldsamt i en rejäl virvel i vattnet. Vi känner i linan och det är en gädda som drar iväg. En kortkamp senare är en snäppet större gädda inne i land. Jag som inte fiskat speciellt mycket gädda innan har ett nytt PB på blygsamma 3-3,5 kg.

Vi försökte lite mer på gäddfiske efter releasen av gädda nummer två men det gav ingen mer fisk den dagen.Svårt att få grepp om vart de befinner sig vid översvämningar och de verkade inte alltför “huggvilliga” just den här dagen.

Det jag lärde mig mest om under min tid i Forshaga är det viktiga med Catch and Release inom fisket. Jag visste inte speciellt mycket om det tidigare utan trodde att det är väl inga problem att man dödar den mesta utav fisken som man får upp? Men nej,för ett hållbart fiske och nivåer på fisket så är det viktigt att man har en del restriktioner på hur stor fisk som man får ta upp, det vill säga minimimåttet som nu finns i vissa sjöar samt vattendrag runt om i landet. Att man vårdar vattendragen samt fisken och att man använder utrustning som påverkar fisken så lite som möjligt och hanterar den väl vid fångst är idag viktigt. Just med gäddor är det ju bra för sjöarna med stora gäddor, vi fick vid detta tillfälle små gäddor men de var fulla med rom! Gädda är heller ingenting som jag är intresserad av att äta så därav blir mitt intresse att återinsätta dem i vattnet större. Det roligaste är ju också att sedan får någon annan chansen att fiska upp gäddan igen!

Catch and release bedrivs såklart mesta dels inom vissa grenar utav fisket, en del fisk ska inte återinsättas i vattnet. Det vill säga en del utplanterad fisk eller skadade fiskar.

IMG_2852

IMG_2845

IMG_2854

IMG_1374

Att ta del utav naturen genom upplevelser ifrån både jakt och fiske, det är då man känner sig som mest levande!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s