Forshagaakademin – YH Jakt- & fiskeguide 2014-2016

Den 11 augusti i år så var det första dagen jag satte min fot på Forshagaakademin. Yrkesutbildningen jakt- och fiskeguide var anledningen till att jag hamnat i Forshaga av alla ställen, där ska jag läsa jakt-inriktningen i två år. Skolbänken igen för första gången efter gymnasietiden, måste säga att det känns en aning spännande!

De första 7 veckorna hände det oerhört mycket. Det var verkligen nånting nytt hela tiden. Vi hade flera veckor med olika typer av fiske, vilket känns lite som en djungel för mig. Jakt känns säkert för mig, men i fisket finns så mycket att se och lära! Det var en utmaning men en rolig sådan.

Liten snabb genomgång utav de första veckorna på Akademin :

Under vår introvecka så vart det en hel del inspirerande föredrag av både jakt- och fiskeprofiler. Det följdes upp av en sportfiske vecka, då fick vi lära oss olika typer av fiske som jerk,vertikal,flugfiske,trolling. På lördagen den veckan höll vi i en sportfiskedag för allmänheten där de fick testa på en hel del olika fiskemetoder och tekniker. Då bland annat jerk, flugfiske,trolling,vertikalfiske.

gösen Foto – Cornelis Hollestein. Min första gös, en liten sådan men krävde ett bildbevis! Tagen på vertikalfiske. 

Vecka 3 gick i jaktens tecken. Under veckan så gick vi igenom grunder i jakten, om hur viltvården på skolans marker såg ut. Det blev mycket skytte den veckan då större delen av klassen läser fiskeinriktning och inte har någon anknytning till jakt överhuvudtaget. Vi anordnade också en skyttedag för allmänheten på Karlstadsskyttebana i slutet av veckan.

Vecka 4 så var det dags för en utelivs vecka då vi i tre dagar var ute på vandring i Glaskogen. Ett tema under veckan var också HLR och första hjälpen kurser.Att bara vandra runt i skog och mark utan något riktigt mål eller mening, det var en aning frustrerande och kämpigt. Mycket packning och tuff terräng, jag har nog aldrig gått så långt på tre dagar! En sak som är säker, vandring utan jakt eller fiske som mål, det är ingenting som jag kommer syssla med frivilligt i framtiden!

Vecka 5 av utbildningen så packade vi skolans bussar och reste runt på en Sverige resa. Målet med resan var besök på olika jakt och fiskeföretag runt om i Sverige samt att lyssna på föredrag ifrån personer i branschen. En inspirerande vecka som tog oss upp till Falun samt ner till Hökensås och många platser däremellan!

Vecka 6 så var det dags för Vision vecka. En flugfiskebaserad vecka som hölls i samarbete av Vision Flyfishing, Fly dressing, Sportfiskarna samt Forshagaakademin. Hela Klarälven och dess zoner som ligger i Forshagaforsen hyrdes under veckan och vi  YH studenter i årskurs 1 skulle agera fiskeguider. Se artikel jag skrev till skolans hemsida här – http://www.forshagaakademin.se/rapport-fran-arets-visionvecka/

Litet snabbt om några av våra första veckor. Snart är det jullov och tiden har gått fort!

Det har även blivit en del rådjursjakt,älgjakt och fågeljakt. Vi på jakt har specialkurser i vilthantering,viltbiologi samt skytte,vapenteknik med mera. Nästa år är det även flera månader med praktik som jag ser framemot!

3655

Michelle Staaf bloggar om sitt flugfiske här – http://www.fiskenyheter.se/blogg/michelle-staaf-my-life-as-a-flyfisher

36193590 35763484

wpid-img_20140930_153910.jpg

Jag och Kim Preducic , han bloggar om jakten på de största fiskarna! Se hans blogg här – http://kimpreducic.blogspot.se/

wpid-img_20140930_162544.jpg wpid-img_20141023_131540.jpg wpid-img_20141001_101721.jpg wpid-img_20141118_140317.jpg wpid-img_20141126_075633.jpg wpid-img_20141126_091756.jpg wpid-img_20141126_152726.jpg wpid-img_20141128_103314.jpg wpid-img_20141127_150930.jpg wpid-img_20141127_153928.jpg

Urplock av bilder ifrån höstens bravader på Forshagaakademin!

Snart är det ett nytt år med nya möjligheter, vad ska det bjuda på? Jag kan knappt vänta!

Nu vet ni vad som händer när jag inte bloggar, men jag lovar att bättra mig!

Skitjakt på er så länge!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s