Arbetet med min första råbock

Hoppas ni alla har haft ett gott nytt år!

Tänkte publicera det här inlägget tidigare denna vecka, men kändes som det passade bättre nu.

Det är över två år sen som jag sköt min första råbock. Men äntligen så är arbetet med att göra ett bogmontage av den igång. Efter det att min far slutat som deltidskonservator har han varit svår att övertala. Jag har pratat länge om att ta upp arbetet med den, nu så är det igång. I helgen så gjorde vi sista finputsning med mannekängen inför fixering av skinnet. Sandpapprade upp den så limmet skulle fästa bättre samt fixade med ögonen. Det här var på lördagen. Vi började rätt sent så vi valde att fortsätta med skinnet följande dag då det var sent och det skulle ta längre tid.

Skinnet togs ur garvbad samt tvättades ur med diskmedel. Sedan var det dags för rensning av skinn. Kött och hinnor måste bort ifrån skinnet, då det annars lägger sig ojämnt på mannekängen och skinnet kan slå sig lättare om det inte är noga rengjort. Enklaste sättet att göra rent skinnet är  att använda sig av rakhyvel för att skära bort köttrester. Skinnet har också under garvningsprocessen dragit ihop sig och behöver då töjas för att bli tillräckligt stort för att passa på mannekängen.

När skinnet sedan är rensat så behandlas det med ett medel för att motverka insektsangrepp, seibokal ES. Innan behandlingen med medel så centrifugerades skinnet torrt. Mannekängen smörjs in med trälim som smörjmedel och för att fixera skinnet under torkning. Innan man ska fästa skinnet på mannekängen så tar man med en håltång och gör hål längs med på båda sidor av nackskinnet då det gör det enklare att sy ihop skinnet sedan. Skinnet träs på mannekängen och sys då samt spikas i nacken för att fästa. Därefter fixeras öronen i önskad position. Skinnet fixeras med nål och spik i nos, vid ögon samt läppar. Man måste även spika och nåla alla konturer som finns på mannekängen så inte skinnet blir som ett trumskinn när det torkar. De partier som är viktigast att komma ihåg att regelbundet kontrollera under torkning är nos,läppar och ögon.

Vi avsluta med att föna och kamma bocken, då håren annars kan lägga sig fult.

Sen när montaget har torkat under någon månad så tar man bort de spikar och nålar som inte behövs längre. Man målar och sminkar vid nos,ögon och läppar samt öron. Då enklast med airbrush, då allt naket skinn tappar färgen under garvningen.

Fler bilder och text om bogmontaget kommer senare då vi nu väntar på att det ska torka ordentligt. Så fortsättning följer!

rensning av skinn

håltagning

passning

passning2

smörjning

20131229_172550

spika

akupunktur

föna

2 thoughts on “Arbetet med min första råbock

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s