Den gångna jakthelgen

Nu är det verkligen höstkänsla på riktigt. Till och med första snön har redan hunnit att falla samt att försvinna. Än är det förhoppningsvis ett tag kvar till vintern drar igång på allvar. Dagarna går så fort,kvällarna har börjat att bli långa igen. I helgen har det varit en hel del jakt,men jaktlyckan har inte riktigt varit där.

I lördags så blev det hundjakt ett tag på förmiddagen,men det var bara jag och min far som åkte ut till jaktmarken med våra hundar. På väg till ett pass möttes jag av två stycken älgtjurar ca 100 meter ifrån tornet,en pinntjur och en större på ca 8 taggar. De stod en kort stund och spanade. De lyssnade på mina försök till älglock och bestämde sig sedan för att det var bäst att försvinna vidare. Synd att älg inte var lovligt på den marken. Men alltid lika mäktig upplevelse,synd däremot att kameran låg hemma! Jag klättrade upp i tornet strax efter älgtjurarna försvann. På avstånd hörde jag hur vår wachtel/gråhund Mini började väcka. Ca tio minuter senare så kom en råget med hög fart och sprang i granskogskanten innan hon i språng försvann in i en granplantering. Stänkdjur som hunden sedan fick upp spår på när hon kom ca 10 minuter senare,men som tur var släppte hon rätt så snabbt då vi inte vill skjuta rågetter eller kid eftersom rådjurstammen inte är så stor,mycket dovhjort i området. Inget annat vilt dök upp i pass så var ju typiskt. Skam den som ger sig!

Senare på dagen blev det att ut och spana lite. Bössan fick hemma med mest på skoj. Jag lyckades få syn på flera dovhjortar,dessvärre fick de syn på mig nästan samtidigt. Det dröjde inte länge innan de stod i en tät grupp och spanade in mig, ledarhinden i flocken anade oråd och drog med sig sin lilla flock med hindar och kalvar på drygt sju stycken djur. Typiskt. Jag knallade vidare i hopp om att kanske lyckas få syn på dem igen.

Plötsligt står det en liten grupp med rådjur ca 80 meter ifrån mig. Jag kastar mig ner på backen,men märkte att rågeten upptäckte mig. Jag började krypa ca 20 meter för att ta stöd i mot ett gammalt torn. Jag smög upp på knä och där stod en råbock med sextaggar kvar samt ett kid och stirrade emot mitt håll. Lite smått osäkra på vad som hände. Jag hittar bra stöd men bocken står med sämsta sidan, rumpan vänd rakt emot mig. Sen kliver han in bland några täta små tallar. Jag börjar locka lite med dovhjorts lock i hopp om att han ska kliva ut igen. Ser bara baklåren sticka fram. Men han rör inte sig ett dugg, helt ointresserad av mina ljud. Geten däremot blir vansinnig över mitt lockande och jag hör hur hon går runt och skäller ut mig ca 100 meter bort i skogen. Kidet står som gjutet på plats och glor åt mitt håll. Sedan kliver de in med bocken och sedan kommer de ut ur buskarna med hög fart..rakt ifrån mig. Ingen jaktlycka denna gång. Inte ens chans till skott. Sånt som händer och jag väntar tills de har försvunnit iväg innan jag går vidare.

Söndagen så var det åter dags att bege sig ut. Vi var ute i skogen redan kl 07:00 på morgonen med jaktlaget. I väntan på ljus för att gå i pass så valde vi såt och hundar som skulle få börja, då vi har flera hundar i laget och även flera olika raser. Vi valde att börja med en ung tax som det ännu inte var fällt något vilt för under sin nu andra höst.

Rätt snabbt så lyckades taxen få igång ett gäng dovhjortar som sågs av de andra två passkyttarna då de passerade över ett hygge, men på alltför långt avstånd. Jag satt förväntansfull och hoppades att det skulle komma något stänkdjur åt mitt håll, men det kom aldrig något. En stund senare så hördes en smäll ifrån en av passkyttarna som lyckades skjuta en dovhjortskalv.

Men taxen ville jaga lite till och inte riktigt komma tillbaks till husse på direkten. Utan husse och tax stannade kvar ett tag medans vi andra sedan tog reda på kalven och åkte tillbaka till vår samlingsplats med grillplats. En liten stunds fika och sedan bar det iväg till pass igen, men då hade det blivit ytterligare två dovhjortar för taxen. Så vi fick lite att göra innan vi sedan kunde fortsätta en stund till. Dagen bjöd på snöblandat regn och små kyligt väder. Men mitt nya jaktställ ifrån Engelssons värmde gott och jag behövde inte frysa allt för mycket på pass under dagen. Sista såten bjöd inte på något skjutet vilt men det var ändå glada miner. Vi hade ju ändå tre vilt i bagaget hem.

Fast när vi skulle köra hemåt. Trötta, hungriga och blöta så upptäcker vi att det har blivit punka på bilen. Reservdäcket vilade i en lucka under där vår hund bur med tre stycken wachtelhundar i dessutom. Otur. Fast det blev ändå lättordnat och snart var vi på väg hemåt igen.

image

image

image

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s