För min del så är skyddsjakten på räv mycket viktig. Dels för att vi har vilthägnet med dovhjortar och mufflonfår, så vill vi inte att rävarna lär sig att det är ett smörgåsbord att gå in och ta lamm eller kalvar. Mufflonfåren lammar så tidigt på året som i februari-mars, så om man har otur då kan de bli lätta offer för räv beroende på snötäcket. Senaste vintern var det på runt 40 cm.
De normala jakttiderna på räv varierar ju i landet. Men i området som jag bor inom så är det jakt på dem ifrån den 1 augusti – 31 mars. Det finns några punkter inom skyddsjakten som man borde ha koll på när det gäller skyddsjakt på räv.
Här kommer några utdrag ur årets jakttabell ifrån Svenska Jägareförbundet –
” 2 Vildsvin,räv,mårdhund,grävling,mård,iller,mink,hermelin,vessla,ekorre,vildkanin,mullvad,sorkar,(även bisam),lämlar,råttor,skogsmöss,husmus,kråka,råka,kaja,skata,tamduva (stadsduva),björktrast (snöskata),gråsparv,pilfink som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-30 juni. ”
”8 Grävling som förekommer i vilthägn samt rödräv och grävling som förekommer tillfälligt på ö, holme eller skär får jagas, om det behövs med hänsyn till viltvården.”
” 10 Årsunge av rödräv får jagas om det behövs för att tillgodose viltvården den 1 juli – 30 juni.”
”18 Rödräv, grävling, hermelin, vessla, iller, mård och korp får jagas inom område för viltuppfödning, hönsgård eller liknande anläggning samt inom ett avstånd av 200 meter från sådana anläggningar, om det behövs för att förhindra skada inom anläggningarna den 1 juli- 30 juni. ”
Personligen tycker jag att det är viktigt att hålla kontroll på rävstammen. De senaste två – tre åren så har det varit mycket räv med skabb, nästan varenda räv som jag har skjutit har haft rävskabb på gång eller har haft långt gången skabb med knappt päls kvar.
Om du misstänker att en räv som du har skjutit har skabb så kan du undersöka om räven, men gör detta med engångshandskar! Skabben börjar oftast bak på svansroten eller på bakbenen, du kan antingen se små sårskorpor eller med handskarna känna små knölar. Tänk på att hålla räven ifrån dig, låt den inte nudda dina kläder eller skor.
Mer om rävskabb – http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hund/Parasiter-hos-hund/Ravskabb—Sarcoptes/
Skabbräv som Alexandra lyckades skjuta på rävåtel under vinter 2012.
Om du har hund, tänk på din hund. Våra hundar har blivit behandlade mot rävskabb över 5 gånger de senaste 1 ½ – 2 åren. Skabbrävarna är så desperata de sista månaderna när skabben är som värst att de har svårt att få tag på mat på egen hand så de springer mycket i vilthägnet samt att de kommer in i vår trädgård eftersom den ligger inne i vilthägnet.
Eftersom rävstammen har gått ner här de senaste åren så har det blivit mycket fler rådjur samt andra småvilt. Förra året lyckades min far se sammanlagt 5 stycken rådjur på en kväll, en get med tvillingar samt en get med ett kid. Då det är mestadels skog i området där vi bor så var det roligt med en sådan viltobservation på en kväll.
Tänk på viltvården. Om du vill ha bra stam av rådjur och småvilt så är skyddsjakten oerhört viktig.
/ Text Alexandra & Foto-Erik