Somriga Mufflonfår

Nu är det den bästa årstiden att vara hägnägare! Vackert väder,gott om gräs för djuren och det sprudlar av liv! Det föds nya dovhjortskalvar för vardag som går. Det är rent av en härlig årstid på många sätt och vis.

Image

 Årets tre stycken flasklamm,tacklamm som är födda i februari. Utan flaska sedan 1 månad.

Djuren går just nu i många olika grupper, både dovhjortarna samt mufflonfåren har delat upp sig. Handjuren är trötta på hindar och tackorna samt deras små, så de går i herrklubbar lite här och var i hägnet. Mufflonfåren har däremot varit uppdelade sedan i vintras, vi har dem i två olika gäng. I en del av hägnet har vi bara mufflonfår just nu, tackor och lamm samt ett litet gäng med baggar. 

Image

 Ung och lovande bagge på 1 år som går med tackorna.Blivande avelsbagge.

Vi köpte förra året in nya baggar för att tillföra nytt blod så de får gå med tackorna samt med en del av våra bästa baggar, baggarna är allt ifrån lamm som är födda i år samt baggar upp till 6 år. 

Image

 En av de nyinköpta baggarna tillsammans med våra tackor,baggen är 1 år. 

Image

 En av de finaste avelsbaggarna vi har fått fram, var i avel tills han var 9 år.

Många av mufflonfåren påminner om rådjur nu i sommarpälsen,de går väldigt mot rött men vi har även en del mörkare mufflonfår som går i mer mörkbruna toner både i sommar- och vinterpälsen. Baggarna ser som mäktigast ut nu med den korta sommarpälsen. 

Image

 Sommarpälsen på en 1 årig bagge. Ser mycket lovande ut i färgen, då den ger ett brokigt intryck. Image

Porträtt på samma bagge som förra bilden. Baggarna växer mycket fort upp till två års ålder, baggarna brukar vara runt 60 cm som två åringar. Rekordet hos 2½ åriga baggar hos är 76 cm. 

Andra delen av hägnet har vi bara baggar samt dovhjortar tillsammans. Så eftersom hindarna kalvar nu så är det svårt att smyga runt och fotografera baggarna för tillfället. Så det kommer mer mufflonbilder vid annat tillfälle!

// Alexandra Hellström 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s