Den så kallade “dösäsongen”

Den här tiden på året är det många jägare som inte är särskilt aktiva. Vilket är konstigt. För faktum är att det är nu under ” den lugna perioden” som man som jägare har chansen att kunna påverka förutsättningarna inför den kommande jaktsäsongen. Problemet i många jaktlag är att intresset att delta är betydligt större den första oktober än en söndag i juni.

Jag tycker att den ultimata jaktupplevelsen är när man känner helheten. Att ha varit delaktig i allt från viltvård och planering tills att köttet ligger på tallriken. Listan på lågsäsongsaktiviteter kan göras lång. Här är det som jag prioriterar främst.

  • Hundträning. Jaktsäsongen är för kort för att ha en hund som inte orkar prestera maximalt från början.
  • Skytte. Att övningsskjuta mycket och känna sig bekväm med sitt vapen.
  • Viltvård. Saltstenar ska ut. Viltåkrar ska fixas och sticklingar ska sättas. Vinterns foderplatser ska städas mm..
  • Inventering. Vår- och sommarkvällar är fina tillfällen för viltspaningsrundor, som ofta resulterar i många viltobs.
  • Planering. Passen ska ses över, torn ska flyttas eller byggas nya. För att senare, under sensommaren röjas.

Om man inte har hälsa, ork eller tid att tex bygga torn? Ja, då är det dags att få in föryngring i jaktlaget. Många ungdomar som är jaktintresserade saknar jaktmark. Dom har dessutom ofta både ivern och kroppen för att arbeta. Medans dom äldre, med sin erfarenhet, mer än gärna tar på sig rollen som arbetsfördelare.

ImageImage

Och kom ihåg – Små insatser är bättre än inga alls!

// Erik Rumler

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s