Sommar fototips för jägare och naturälskare!

ImageImageImage

Sommaren är en härlig årstid att vara ute och kolla av markerna. Mycket djur i rörelse. Nu kring midsommar börjar man även se de första dovhjorts kalvarna. Handjurens basthorn på älg/dov/kronhjort växer så det knakar och djuren är framförallt mer aktiva i det varmare vädret, sedan är det ljus långt fram till midnatt så det är enklare att följa djuren.

Det bjuder på många roliga fotostunder om man har kameran med sig ut på sina inventeringar eller viltsafaris! 

Om man har med sig kameran så kan man tänka på följande … 

  • Ett bra stativ eller bra stöd är superviktigt när solen har börjat att gå ned. Annars så är det väldigt lätt hänt att bilderna blir suddiga,speciellt vid dåligt ljus. 
  • Om man har en systemkamera så är det bra att tänka på ISO värden, då man oftast behöver höja dessa på kvällskvisten för att få ljusare bilder.
  • En del djur är skyggare och har bra syn t.ex kronhjort och räv är väldigt varska. Så då kan det vara bra med cammokläder och om man kan sitta dolt. Rävungar brukar vara lättast att locka in,då de är så nyfikna på minsta ljud.
  • Var inte rädd för att ta många bilder och prova olika vinklar! 1 av 10 bilder blir oftast bra. 
  •  Att köpa ett större minneskort till din systemkamera/digitalkamera är en bra idé. Då behöver du inte tänka på att minnet blir fullt.
  • Om du har photoshop så ta dina bilder i RAW + JPEG. RAW bilderna är enklare att retuschera i efterhand utan att de blir “gryniga” jämfört med JPEG. 
  • Lär dig djurens vanor och olika typer av lock. Jag har under åren lärt mig att härma dovhjortars kontakt ljud mellan hind och kalv,det har gjort att jag kan locka till mig dovkalvar både i hägnet samt i det vilda. Du kan då även väcka djurens uppmärksamhet utan att störa eller skrämma dem. 

Det här är en del av mina sommar fototips. Så passa på nu i sommar att ge er ut och fotografera under vackra sommarkvällar! Ni får gärna maila bildresultat till borntohuntrh@gmail.com 🙂 

Lycka till i sommar! 

// Alexandra Hellström 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s